Over Muco BV

HAARLEM – Een breder streepje, een lichter kleurtje. Of het logo wat verplaatsen. Zelf je stropdas ontwerpen achter de computer via de nieuwe website van Muco Dassenfabriek en vervolgens de Haarlemse stropdassenfabrikant opdracht geven voor de levering van vijftig of honderd stuks. Binnenkort kan dat. “Studenten van de Technische Universiteit Delft hebben een programma voor ons ontwikkeld”, zegt directeur Jan Breed van de Haarlemse stropdassenfabriek.

Muco maakt stropdassen in serie voor uiteenlopende bedrijven, verenigingen, instellingen, sportclubs en studentencorpora. “De stropdas voor de student moet steviger zijn, want die gaat, in tegenstelling tot de doorsnee das, een zwaar leven tegemoet”, vertelt Breed, terwijl hij een hand laat glijden over stropdassen van de Nederlandse Rugby Bond en de Universiteit Nyenrode.

Breed is van oorsprong grafisch ontwerper. In 1976 nam hij de stropdassenfabriek Muco BV over. Het bedrijf leverde destijds dassen voor grootwinkelbedrijven en modezaken. Het was toen nog gevestigd op de Amsterdamse Martelaarsgracht. “Mensen in mijn omgeving verklaarden me voor gek. Juist in die tijd was de stropdas niet zo populair en er begon zich ook een tendens af te tekenen dat stropdassen in goedkope landen in Azië werden gemaakt. Daar wilde ik niet mee concurreren.”

Na een aantal jaren stopte Breed met de vervaardiging van modische stropdassen en richtte hij zich uitsluitend op dassen voor het bedrijfsleven, instellingen, (sport)clubs en andere instanties. “En weer vonden mensen dat ik niet goed wijs was. Zo’n kleine, gespecialiseerde markt. Dat zou wel eens moeilijk kunnen worden, zo werd gedacht. Maar ik heb achteraf geen moment spijt gehad van mijn ommezwaai.”

De zaken gaan nog altijd voor de wind, zegt hij. Voor hem op de tafel liggen dassen voor het Productschap aardappelen, groente en fruit, de gemeente Rozenburg, een herensociëteit uit Bergeyk, het Loodswezen IJmuiden en de Universiteit Utrecht.

Breed, woonachtig in Oud-Velsen, pakt een willekeurige das en zegt: “Logo, dessin, motief, een zuiver zijden stropdas of eentje van polyester – de klant heeft het voor het zeggen. Wij maken de schetsontwerpen in onze eigen ontwerpstudio waarbij je er rekening mee houdt dat personeel van een scheermesjesfabriek een andere stropdas draagt dan medewerkers van een notariskantoor.”

Zijn fabriek bestaat al sinds 1949 en was vroeger eigendom van Cees Musch. De naam Muco is een verbastering van Musch & Co (Musch en compagnon). In 1988 verhuisde Muco van de hoofdstad naar Haarlem, naar de Reitzstraat waar kantoor en atelier zijn gevestigd. “Het was het pand van mijn boekhouder”, zegt Breed. “In het Duitse Krefeld staat ons grote atelier. Daar wordt het leeuwendeel van de stropdassen vervaardigd.”Breed leidt zijn bedrijf vanuit Haarlem, samen met zijn vrouw Joke.

De onderneming (tien medewerkers) maakt niet alleen stropdassen, maar ook chokers, bretels, vlinderstrikjes en damesshawls. Na al die jaren is Breed nog altijd ‘gek met zijn product’. Opgetogen: “Ik ben mijn leven lang al verliefd op de stropdas. Ik heb van mijn moeder gehoord dat ik als kind al hevig in stropdassen was geïnteresseerd. Als mijn moeder zat te naaien en een stukje stof over had, vroeg ik meteen of ze er een stropdas van kon maken.” Mannen en stropdassen, ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. De actie van prins Claus, die tijdens een toespraak alle mannen opriep om net als hij hun stropdas af te doen, heeft amper enige uitwerking gehad, weet Breed. “Pim Fortuyn daarentegen heeft weer veel voor onze branche betekend met zijn stropdassen met grote knopen en brede strepen. Nee, de stropdas blijft wel.”

Door Ed Blaauw. Dit artikel is gepubliceerd in het Haarlems Dagblad.

Muco Dassenfabriek levert aan bedrijven, clubs en studentencorpora

verschillende ontwerpen van stropdassenverschillende ontwerpen van stropdassenverschillende ontwerpen van stropdassenverschillende ontwerpen van stropdassen

Neem vrijblijvend contact op met ons